Jag går fortfarande i funderingar på vad jag ska köpa först, vattenkokare som man kan ställa in på 40 grader, en bättre mixer över 1000w eller en torkugn....hm
Jag gjorde pepparkaksdeg idag. Den var lite svår att kavla ut så det slutade med att jag tryckte ut den med en sked istället. Nu ligger det pepparkakskaniner, gubbar, gummor, grisar och bockar i ugnen. Jag undrar hur länge de behöver ligga där....
Erica Palmcrantz har ett bra recept med mandel (blötlägg minst 8 timmar), dadlar, honung, ingefära, kanel och nejlikor. Det finns på recept.nu eftersom hon visade julgodis i Malou Siverts "efter 10" i dag. Du kan se klippet på Tv4play. Receptet finns också på http://www.råkost.se/, klicka på jul eller Erica Palmcrantz recept.
Givetvis var jag tvungen att provsmaka degen - det har jag gjort sedan jag flyttade hemifrån, ätit degen som den var till fikat. Den blev lyckad, även fast den inte var lika fast som den traditionella pepparkaksdegen. Ifall du inte har mandel, så går det bra att ha i andra nötter, eller frön ifall du är allergisk, ller varför inte blanda som jag gjorde. Jag tog valnötter, cashewnötter och paranötter
Annars ska det bli spännande att se vad för rawrecept jag kommer att ha på mitt julbord. Än så länge har jag ingen egentlig plan, utan bara vaga ideer.
Som glögg, jag måste hitta på en variant på glögg. Problemet är att jag inte kommer ihåg vad för smak det är på glöggen - om man plockar bort kryddorna. Kanske svartavinbär skulle funka, med glöggkryddor.... hm, tål att tänka på och testa innan lucia.... Jag hittade just Pontus Christenssons recept på lussebullar på greenroom. http://greenroomsverige. ning.com - gå in på Forum och klicka på tråden "råa lussebullar", så nu har jag både pepparkakor och lussebullar till lucia -- och snart även glöggen...
På tal om Julen som sakta men säkert närmar sig, I dagsläger har jag en julgröt i beredskap - om jag bara kan hitta receptet efter flytten..., recept på syrade rödbetor som jag måste stampa och syra, Ericas recept på papayalax (skär tunna skivor av en halv papays och lägg upp på ett fat). Någon form av nötfärsbollar, (vilken smak och vilka nötter vet jag inte än)... fattas gör julskinkan och skinkmackan.... måste köpa senapsfrön så jag kan göra råsenap, Återigen är det Ericas recept och det återfinns i hennes bok rawfood på svenska. Fattas gör också en ersättning till prinskorven, sillsalladen och Jansson... fast syrade rödbetor kanske ersätter sillsalladen.... Tror att marinerad rödkål skulle funka.... att man skär kålen i strimlor och gnuggar in en blandning av olja salt och kryddor... Hälften av dessa recept har jag testat, resten är värt att testa.
Hur som helst. Denna min första helt råa Jul, ska jag fortsätta på den råa väg jag valt. Julen för 2 år sedan, hade jag lite rawfood på, men jag kommer inte ihåg vad jag provade, förutom papayalaxen.
Må så gott och hoppas ni får givande och goda advents, lucia och julupplevelser.
I Kärlek, Ljus och Harmoni.
Hello world!
6 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar