lördag 7 maj 2011

Mandelkubb.

Av en ren och skär slump, så har jag upptäckt en smakkombination som för tankarna mot forna tiders kafferep. Fast egentligen är det ju ingen slump, utan Änglarna som viskat i mitt öra hur jag skulle göra.... eller om det är Universum som låtit mig få ta del i en av dens stora hemlighet.

Jag har återupptäckt mandelkubben!

Då jag var liten brukade min faster ha mandelkubb på sitt kakfat. Hon var helt fenomenal, bakade allt kaffebröd och dessutom sju hela sorter. Inte ens min bakande mamma hade så många sorters kakor på sitt kakfat (det kanske hände någon gång då det var fest).

Ibland hade även min mamma bakat mandelkubb, men som barn var jag aldrig särskillt förtjust i smaken, men man åt - för det var ju kakor.... Varje kväll var det kakor till fikat, vi ungar fick saft och föräldrarna drack kaffe. Någon kvällsmacka kommer jag inte ihåg som liten, det kom senare när man var tonåring och uppe lite längre. Vad jag kommer ihåg så var det bara på helgerna, ibland var det en frukt (fast det kanske var ännu senare, då jag redan flyttat hemifrån och kom på besök med barnen, jag kommer faktiskt inte ihåg det heller.)

Min första man var omåttligt förtjust i mandelkubb och han bakade det gärna. Nu så här i efterhand kan jag ju undra ifall det var smaken han gillade eller det faktum att de var väldigt lätta att baka. Det kanske var en kombination av båda. Jag åt dem också, bara för att de fanns (måste nog tillägga att jag aldrig varit speciellt förtjust i kaffebröd. Undataget mockarutor.) För att bara dricka kaffet blev emellanåt lite blaskigt för magen.

Nu har det gått många år sedan jag åt en mandelkubb, men smaken av den finns lagrad ibland minnena. Därför var det inte särskillt svårt att tänka sig den kvadratiska "bullen" när jag kände smaken den första gången;

Mandelkubb!!!

Så jag tänkte dela med mig av receptet till Er, på en sprillans ny Mandelkubb! Uppfunnet ikväll, nyss, den 7 maj 2011.

Varsegoda och håll till godo, kanske ni också får en skymt av forna tiders kafferep och kaffebord.

Raw Mandelkubb med mangotärningar.

1 dl solroskärnor
5-7 rönnbärsblad
1 dadel

Tips; Man kan byta ut solroskärnorna mot 1 dl valnötter.

Kör solroskärnorna smått i matberedaren, kärna ur dadeln och dela den i bitar, skär rönnbärsbladen i väldigt små strimlor och ha i matberedaren tillsammans med dadelbitarna. Kör tills allt blandat sig väl.

Alt 1)
Lägg i smeten i en liten skål.

½ mango, väl mogen.

Tärna mangon och lägg den uppepå mandelkubben.

Alt 2)
Forma avlånga mandelkubb och lägg på en talrik.

Nu önskar jag att jag hade haft batterier i min kamera, så ni kunde se den ljuva skapelsen från forna kakfat.

Må Rawgott,
I Kärlek, Ljus och Harmoni

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar