torsdag 12 januari 2012

Boken

Både idag och igår har det varit häktiska dagar. Jag har äntligen blivit klar med min första rawfood kokbok!! och nu är den på väg till bokförlaget. Är så lycklig, exalterad, berusad (på lycka). Det känns så rätt, det är det här jag ska göra, på riktigt; Forma mina kunskaper och ord till en bok.

Titeln på boken blev "Raw Högtider" och den innehåller allt från en raw julskinka till födelsedagstårta - och en massa recept där emellan.
Jag kommer att meddela så snart jag vet mer, till exempel vilket bokförlag som kommer att ge ut boken och när min lilla bebis kommer ut på marknaden.

Just den här bebisen (författare har en tendens att kalla sina böcker för bebisar eftersom de föds fram) var inte planerad, utan den bara blev till nästan av sig själv kan man säga.

Nu ska jag vila i någon dag innan jag tar itu med nästa stora projekt, som nästan är färdig. Också det är en rawfood kokbok - men vad den handlar om får ni veta när den är på väg till bokförlaget.

Nu ska jag lägga bovete i blöt till i morgon bitti och gå och lägga mig. Good night wherever you are.

Må så gott,
I Kärlek och Harmoni
Raw Love - Love Raw

ps, tänkte bara slinka emellan med ett litet efterrättsrecept som jag provade ikväll. Den är inte med i boken dock, eftersom den kom till idag efter att boken blivit ivägskickad.

½ apelsin, i bitar
½ dl russin
½ dl hackad mandel, blötlagda och återtorkade

Blanda i en skål.

tisdag 10 januari 2012

Mer om mina spirande växter och odlingstips

Det börjar nu komma upp 3 cm gröna blad från min rödbetstopp jag satt i vatten, jag kan knappt hålla mig förrän de blir så långa att jag kan äta dem. Moroten är lite sen i starten, men det lyser lite grönt så det är bara en tidsfråga innan jag även har morotsblast. Min kärleksört, som vissnade ner förra månaden har återigen börjat ta sig och har skjutit ut två stänglar med små rara runda blad.

Jag smakade på ett vindruvsblad idag, de är pyttesmå och jag tror inte de växer till sig så mycket att jag kan göra wraps av dem, inte förrän de planteras om ute i söderläge. Jag hoppas jag kan få lite södervägg också, att plantera tomater och vindruvor vid när den tiden kommer. Jag provade även ett granatäppleblad, men de var lite beska. Texturen var relativt lik körsbärsträdsblad, men som sagt var; de var lite beska. Bara plantorna växer till sig mer, så ska jag plocka lite blad att ha i salladen eller kanske i någon nötbiff....

Jag funderar på att så lite sallad i morgon, så att jag har plocksallad. här i affären går det inte att få tag på ekosallad och de har nästan inga sorter. Mest blandsallad, vilket inte alls är bra då man måste rotera salladssorterna varannan dag.

Nu när affärerna säljer frukt i plastaskar med hål i, så brukar jag spara askarna att så i. Det behövs två askar, en att lägga jord i och ett lock, som jag fäste ihop med påsklämor som gånggärn. Jag gjorde det förra året och det blev verkligen bra sålådor. Både bättre och billigare än köpta sålådor. Istället för jordbriketter, så klippte jag itu tomma toarullar, stoppade jord i dem och lade ned ett frö i varje rulle. Tar man halva toarullen, så passar de perfekt i det lilla växthuset. Det får plats 6 stycken rullar i varje mini växthus. När plantan växt sig hög, är det bara att ta bort locket. Förra året så lade jag även jord emellan rullarna och planterade i de håligheterna också, fast det var svårare att få upp plantan därifrån när man skulle plantera om. Plastbyttorna är också utmärkta att plantera kärnor i. Jag har några babydadelpalmer som växer i dem från förra året. Nu är det en palm per bytta och jag hoppas det kan ge lite dadlar i en snar framtid :) (har ingen som helst aning om när en dadelpalm sätter frukt eller hur lång tid det tar).

Jag sparade lite kiwikärnor idag, som jag också tänkte att så i morgon, och tamarind.... Jag inser att jag skulle behöva ett gammeldax orangeri, eller åtminstone ett växthus. Och ha det som i fjärilshuset, med stora exotiska växter och en snirklande gång emellan dem. Fjärilar skulle inte vara så dumt att ha där också, men svenska som skulle få flyga in och ut om de ville. Hm, önskedröm, men de är ju till för att förverkliga.

Jag höll ju precis på att glömma min ananas som just har börjat ta sig, till min lycka. Jag vet inte ifall man måste ha två planter för att det ska bli frukt, får nog googla på det, och sätta en planta till innan min blommar. De säljer ananas billigt i affären här på byn.

Jag har länge tittat på avokadobladen som växer stora och frodiga. Jag ringde giftinformationen och frågade om de var giftiga. De svarade att skalet på avokadom var giftig för fåglar, och att det varit några fall där äldre barn provat att smaka på bladen. De var inte giftiga, men det kunde ge sveda och klåda i munnen. Synd, för jag hade funderingar på att göra wraps av avokadobladen. Men men, jag får vänta tills vindruvsbladen eller lindbladen blivit så stora att de går att använda. Jo, på tal om lind; på min lindkvist har inte knopparna spruckigt än. Så jag går i väntans tider.

Så snart har jag grönt Jag ser fram emot det. jag ser också fram emot februari, då jag får så tomater och andra frön. I år ska jag även plantera guldbär, paprika och zucchini samt många andra grödor.

Nu ska jag drömma om mina framtida odlingar,

Och nästa projekt blir att göra en kompost, med mask i.

Må så gott
I Kärlek och Harmoni
Raw Love - Love Raw

söndag 8 januari 2012

Mer om odling.... och middagen.

Fick lära mig ett jättebra tips för att odla de bästa och flesta tomater per planta. Det tipset ger jag nu till dig;

Plocka bladen!

Det är bladen som orsakar att plantan får ohyra och svamp, som skuggar plantan så att den inte får tillräckligt med soljus för att få läckra tomater. Det är också bladen som orsakar att tomatbladen helt plötsligt dör efter 2 månader.

Så, nu ska jag gå in i sovrummet och plocka bladen från mina två tomatplantor som fortfarande lever sedan i somras. - det är soligast i sovrummet. Få se om jag kan locka av plantan några fler blommor. Den sista tomaten jag smakade var som en vanlig köpt tomat; lite blaskig i både färg och smak och liten.

Min middag idag var ett experiment, eller improvisation, om man så vill.
Det blev ärthomous med aubergineskivor, mjölksyrad morot och dragonsås. Det var första gången jag använt ärtor i min råa matlagning. Jag har förut bara planterat dem och klippt ärtskott av dem. Men det här har gett en helt ny dimension till den rå matkulturen och jag ska fortsätta experimentera med ärtor.

Ärthomousen bestod av groddade ärtor, fänkål, vitkål, kummin, ingefära, paprikapulver, örtsalt

Aubergineskivorna tänkte jag först marinera, men beslöt mig för att ha dem helt neutrala - och det var en hit i denna kombination.

Morötterna har jag mjölksyrat själv och denna gång hade jag i lite julkryddor - det gav en sällsam smak.

Dragonsåsen gjordes på cashewnötter, vatten, himalayasalt och ganska mycket dragon - det var ju den som gjorde smaken.

Som alltid råkade jag ut för det fenomenet att fast magen var full, så ville gommen ha mer - så gott var det.

Nu ska jag gå ut i köket och fixa lite gott till fikat.... men det är en helt annan historia

Lev väl och må så gott
I Kärlek och Harmoni
Raw Love- Love Raw
Mikaela

lördag 7 januari 2012

Tid för att spira.

Det är nu hög tid att börja spira.

Va, kanske du tänker och tittar ut på vårat gryende vinterlandsskap där snön ligger som ett vitt puder över gröna åkrar.

Ja, just nu.

Att spira betyder helt enkelt att man sätter toppen av olika grönsaker i vatten och får bladen att växa. Både rödbetsblast och morotsblast börjar titta upp hemma hos mig. Sedan tidigare har jag stjälkselleri som växer i en kruka på fönsterbrädan och idag tog jag in en kvist från en av lindarna som växer här på gården. När du går en promenad nästa gång kan du se ifall du hittar en björk. Späda björkblad är gott i både smoothies och sallader. Jo, jag vet att man inte får bryta grenar, men frågar man markägaren så är det ok.

Solrosskott och ärtskott får du genom att plantera solrosfrö och vanliga gula eller gröna ärtor. Låt ärtorna ligga i blöt över natten innan du planterar dem. Du kan även plantera rödbeta, spenat, mangold, morot och sallad nu och ha det på fönsterbrädan. Rödbetsblasten och morotsblasten plockar du innan det blir rödbetor.

Du kan också grodda alfalfa, mungbönor, gröna eller svarta linser, bockhornsklöver etc och ställ då burken på fönsterbrädan efter några dagar så att du får gröna härliga blad, späckade med klorofyll!

Det är så härligt när ett nytt år börjar randas, inte bara det faktum att det åter börjar bli ljusare och att solen ger hopp om våren, utan det är så spännande att åter få börja plantera och se hur allt tar fart och växer.

Och nu, sedan jag blev rawfoodare på heltid, så är det än mer faschinerande och spännande med grödor som växer.

Så sätt igång och spira, plantera och grodda och låt klorofyllet fylla dina celler.

Må så gott,
I Kärlek, Ljus och Harmoni
Raw Love-Love Raw

fredag 6 januari 2012

Det enkla är oftast det bästa.

Jag har skrivit på nästa veckas raw veckomeny idag. Jag är nästan klar och det är bara det sista kvar. Det är kul att komponera veckomenyerna och det kräver att kreativiteten flödar. Här är två nya recept som finns med i veckomenyerna;

Jag har fått två nya favoriter. Den ena är en kålsallad och den andra är kanelkakaobollar. Bägge tillkom av en slump, i stundens ingivelse och resultatet blev över förväntan.

Kålsalladen består av vitkål, rödkål och fänkål, gul lök, olivolja, jungfruolja, örtsalt, paprikapulver, ingefära och svartpeppar. Skär allt fint och blanda i en skål.

Som sagt var, det enkla är också det godgste.
Må så gott, I Kärlek och Harmoni
raw Love- Love Raw

Kanelkakaobollarna består av honung, hackade valnötter, oskalade sesamfrön, lite kanel och lite rå kakao. Blanda väl, smeten ska vara tjock. Rulla till bollar och njut till raw apelsinte.

Apelsinte gör du på följande vis;
Tvätta en ekologisk apelsin, spara skalet när du äter apelsinen, dela slaket i fyrkanter och torka på en linne- eller bomullshandduk vid ett element. Se till att det inte överstiger 40 grader. Det tar några dagar innan skalen är torra. Förvara i en glasburk med lock. När du sedan gör rawte värmer du vattnet till 40 grader och häller på vattnet över apelsinskalen. Låt dra tills det fått lite färg. Teet smakar varm apelsinsaft.