söndag 30 maj 2010

Mors dag.

JAG DUKADE FINT IDAG och ställde fram ljus på bordet och en lilja från trädgården, som en barnhand plockat häromdagen. Anledningen till festligheten har nog inte gått någon förbi, i alla fall inte om man är eller har en mamma. Jag gjorde en sallad med marinerad broccoli, grovriven morot, russin, tärnat äpple och solroskärnor och till det drack vi vatten i vinglas.

ANRÄTTNINGEN KRÄVDE något sött efteråt, så jag gjorde iordning "mättande bollar", fast jag kallar dem bara för fruktbollar. Receptet är enkelt;

½ dl solrosfrön
4 dadlar
5 fikon
6 aprikoser
riven kokos el solrosfrön att rulla i.

Kör solrosfröna i matberedaren, ha i den torkade frukten och kör igen. Gör bollar och rulla dem i kokos eller solrosfrön.

De var goda och mäktiga, fast jag saknade chokladen och lite mer "fast" att tugga på (som typ havregryn).

JAG HAR OCKSÅ en plåt med kardemummaskorpor inne i ugnen på 42 grader som ska torka under natten. Förhoppningsvis ska de bli "skorpiga" i morgon. Jag har saknat att tugga på lite hårdare, smörgåslika, delikatesser. Jag hoppas skorporna överträffar förväntan, eller i alla fall uppfyller dem. De gjordes på den överblivna massan från mandelmjölken och blötlagda lingrön.

I EFTERMIDDAG har jag också haft en släng av mild huvudvärk. Det är konstigt att kroppen svarar så omedelbart på de ämnen vi stoppar i oss. Bara för att jag drack två klunkar grönt the igår till blåbärspajen, så får jag nu plikta för det med huvudvärk. Jag undrar varför jag överhuvudtaget utsätter mig för koffein... Efter maten idag kände jag det gamla välbekanta suget efter fika, men jag stålsatte mig och ignorerade suget. Lite senare tog jag en banan istället.

DESSTO BÄTTRE kändes det i morse sedan jag druckigt andra halvan av den Gröna Smoothien som jag mixade igår kväll. Den var gjord på kirskål, vatten, äpple och färsk ananass och såååå oerhört god - nästan lika god som den med jordgubb i.

fredag 28 maj 2010

Mandelskal och bananer.

SITTER JUST NU och skalar groddad mandel, men det är lättare sagt än gjort. Ett evinnerligt pillande, trots att jag nu har assistans. Jag hade tänkt prova på att göra mandelmjölk, så jag kan få lite mandelmassa. Den ska jag senare använda till att göra kardemummaskorpor, som finns att läsa i "raw delight" av Erica och Irmelin.

IDAG har jag också köpt massor av bananer eftersom de bara kostade 8 och nånting kr. Nu har jag fryst ned ett flertal bananer så jag kan göra glass! Blandar man Carob i får man en jättegod chokladglass, en annan favorit är att blanda blåbär i eller blåbär blandat med mango.

FAST just nu sitter jag och skalar mandlar så jag kan göra den där mandelmjölken innan jag går och lägger mig.

torsdag 27 maj 2010

Utflykt till Hälsokostaffären.

FULL AV INSPIRATION tog jag bussen till Järna idag för att kunna inhandla detta Superfood som Maca sägs vara. Jag hade även vaniljpulver (så jag kan göra äkta raw vaniljsås), raw kakaobitar (och godare raw chokladsås), ekologiska gojibär (eftersom de andra är besprutade och gojibären tar upp väldigt mycket av bekämpningsmedlet, vilket kan orsaka huvudvärk) och wakamialger (för B12) på min lista.

JAG HAR ALLTID blivit trevligt bemött inne på den hälsokostaffären och det är mysig stämning där (mest pga personalen), även fast mina besök där är räknade på ena handen. Så också denna gång. Vad som däremot var snopet var att jag kom därifrån med endast en vaniljstång.... Det blir ägarbyte den 14'e så de tar inte in några nya produkter och maca hade expediten aldrig hört talas om. Det var den andra hälsokostaffären jag frågat efter macapulver i och blivit bemött med detta negativa svar.

DET VAR OERHÖRT SYND, för jag hade verkligen räknat med att kunna köpa macapulver. En av dess unika egenskaper är ju att stabilisera hormonerna och är bra för gravida och ammande. Andra egenskaper hos macan är att prestationen ökar. Sedan är det säkert andra finesser med den som jag inte vet och har lärt mig än. Fast eftersom jag tänker fortsätta amma tills den lilla själv säger stopp så har jag ju chans att få tag på maca....om inte annat så hjälper den vid övergångsåldern också (fast dit kommer jag inte än på ett sekel eller så).

MEN JAG KAN JU GÖRA vaniljsås! Denna goda uppfinning! Len som sammet och såååå god. Paj med vaniljsås....mmm! Jag har aldrig varit svag för fikabröd men pajer har jag alltid tyckt om och dessa nötpajer är en kulinarisk läckerhet. Nu har jag bara provat nötpajsbotten men jag tror de andra håller samma kvalitet. Tror jag ska göra paj i morgon också då jag får främmande. Den här gången ska jag se till att förbereda pajen innan och prova äppelpajen som jag varit sugen på länge. Kanske den till och med konkererar ut nötpajen med hallon och blåbär (kiwi är också gott på)

FAST INATT kände jag mig lite uppblåst, och gissar det berodde på raffinerade socker som fanni i vaniljsockret jag använde igår. Fast det blir ju ändring på det nu för det är RAW som gäller här.

OCH SMOOTHIE? Jo, det drack jag en som middag. Här kommer receptet;

En näve kirskål (det är ju gratis)
En stjälk selleri,
1 banan
jordgubbar.
5 dl vatten.

Mixa kirskålen med vattnet, skär sellerin i bitar och mixa, ha i banan och jordgubbar. Mixa igen. Detta räckte till 3 st stora kaffeglas. 2 glas drack jag nu och ett spar jag som frukost eller mellanmål i morgon.

DET ÄR GOTT ATT VARA HIGH RAW VEGAN!

onsdag 26 maj 2010

Bjudning vs cirkus

IDAG NÄR CHRISTINA var här för att diskutera våran samutställning bjöd jag på äppelpaj med vaniljsås. Döm om min förvåning när hon berättade att hon ätit levande föda i fem år för något tiotal år sedan. Därför var det extra roligt att hon tyckte om det jag serverade. Till det drack vi Grönt The, så jag gjorde ett undantag idag. Christina uppskattade också kokoskakorna jag bakat enkom för detta tillfälle (fast det inte är någon konst att äta upp dem senare heller). Nu, snart kl 22.00 har jag bara fyra kvar av de 31 stycken som blev av smeten. Jag gör dem små, fast naggande goda....

PAJEN, blev en kombination med botten från "hallon och blåbärspajen" i Erica Palmcrantz första bok, fast med äppeltärningar på som fyllning istället. Vaniljsåsen gjordes på cashewnötter, avokado, vaniljpulver (fast jag fuskade och tog vaniljsocker eftersom jag inte hittat vaniljpulver än) honung och vatten. Receptet finns i hennes andra kokbok "Raw delight".

JAG FORTSÄTTER OCKSÅ med mina gröna smoothies. Jag är överförtjust i den energi de frammanar hos mig och det jag läste om på Viktoria Boutenkos blogg; "green smoothie revolution blog" hur kroppen reparerar sig själv. På en månad hade till exempel vårtorna ramlat av från handen och mannens skägg åter blivit svart. Det låter så fantastiskt att jag vill pröva för att se ifall det blir några revolutionerande hälsoeffekter. Det har blivit två gröna smoothies om dagen nu. Antingen morgon/förmiddag och middag/kväll. Idag tog jag med en grön björnbärssmoothie till cirkusen som vi var på ikväll. Jag hade aprikoser med också för lite att tugga på. Egentligen var planen blåbär, men när jag tog fram paketet ifrån frysen så upptäckte jag att det var björnbär jag hade köpt istället. Nu är jag helt övertygad om att det finns en mening med allt så det var nog så att jag skulle ha de näringsämnen som finns i björnbär. Eftersom jag tog frysta bär den här gången blev känslan som milkchake, lite glasslik. Den var lite tjock också, vilket passade bra.

Grön björnbärssmoothie.

En stor näve kirskål
5 dl vatten
1 pkt frysta björnbär
3 bananer

Mixa kirskål och vatten, ha i björnbär och bananer och mixa igen. Ev kan mer vatten tillsättas.

måndag 24 maj 2010

Naturens skafferi.




Hela naturen står i blom och det är bara att gå ut och plocka!
Almfrö.
Det första bilden visar Almfrön, något som grannen påpekade var ätliga förra året (Tack för det). De har en lite nötaktig smak och hänvisas till sallad, men jag har ätit dem som tillbehör på en rawfood-talrik, tänk frysta grönsaker (jag höll på att skriva gröna ärter men kom på att många anser dem vara förhatliga).
Trots att de finns väldigt många frön på ett träd står det att läsa denna uppmaning på http://www.skogsskafferiet.se/; "Plocka inte för mycket almfrö eftersom alm är en relativt ovanlig växt med svårighet att sprida sig".
Kirskål.
Bilden under visar Kirskål, som ofta växer vilt i gamla trädgårdar. Det gör den här...växer i massor alltså.

Kirskålen (aegopodium podagraria) kallas även för kärs, skvallerkål (!?) eller svallerkål. Den fördes in i Sverige av munkar som läkeört och grönsak men har sedan förvildats och spritt sig ordentligt (enl. wikipeda).

Kirskålen har en lite stark smak (dock ej som lök), och kan med fördel bytas ut mot ruccolasallat. Själv använder jag kirskålen ofta, dels för att den är helt gratis och dels för att jag gillar smaken. Man kan ha den i sallader, gröna smoothies, som bladgrönsak på talriken, i biffar....etc. valmöjligheterna är många och det är bara att låta fantasin flöda.

Det sägs att man bara kan äta de späda bladen, men jag har ätit kirskål ända in på hösten, man får bara välja de blad som är fina och lämnade ifred av sniglar, diverse insekter och andra som kan tänkas smaka på bladen.



söndag 23 maj 2010

Söndags middag.


KAN INTE låta bli att lägga upp en bild på middagen. Det blev Tacobiffar med babyspenat, linsgroddar, blekselleribitar och körsbärstomater. Det är vatten i vinglaset.
Tacobiffar
1 dl valnötter
½ dl cashewnötter
½ dl hasselnötter
1 stor morot
ca 10 cm purjolök
2 tsk nama shoy
riven färsk ingefära
gurkmeja
cayennepeppar
kummin
Kör valnötter, cashewnötter, hasselnötter i matberedaren tills det är finfördelat. Skär morot och purjolök i bitar och ha i, mixa tillsammans med kryddorna. Forma till biffar.

Första blogginlägget..

NÄR JAG VAKNADE inatt av att näktergalen sjöng utanför mitt sovrumsfönster, hade jag vissheten om att jag skulle skapa en Raw Food blogg.

Nu kan jag inte separera mitt Rawfood-liv från min strävan efter att vara så sann och naturlig som möjligt (det inbegriper långtidsamning). Därför kommer det inte att vara rena Raw Food skriverier här utan även andra reflektioner kan förekomma.

Mitt första försök till att bli en Raw fooddie skedde efter ett besök på Hälsomässan i Älvsjö då jag fick Erica Palmcrantz-Aziz kokbok "Raw Food på Svenska" i min ägo. Det var i början av november 2008. Jag började beta av recepten ur boken med god aptit, men döm om min förvåning då jag helt plötsligt, efter två veckor, började må illa en stund efter varje måltid. Undrande gick jag då tillbaka till den vanliga vegankosten med kokt/stekt mat.

Men så i våras, efter påsken, kände jag mig plötsligt sugen på att äta sallader och annan Raw food. I början bytte jag ut minst ett av målen till Raw, men snart tog jag steget fullt ut och blev 100% raw. Jag hade läst lite om de symptom som kunde uppkomma under utrensningen av kroppen och jag kände av de flesta; bl.a en mild tredagars huvudvärk, kraftig saltsmak i munnen under flera dagar, en väldig törst, matthet och smärta på diverse ställen på kroppen. Jag härdade ut med tanken om att det snart skulle gå över när det gått två veckor. Symptomen slutade tidigare.

För en gångs skull tycker jag det är roligt med mat, jag ser fram emot nästa måltid och för första gången någonsin kan jag komponera egna recept, jag testar olika kombinationer och jag finner att min intuition stämmer. Det blir gott!

Angående illamåendet som jag drabbades av 1½ år tidigare, kom jag själv underfund med att det berodde på att jag inte lyssnat till vad kroppen behövde och ville ha, utan valde det som hjärnan tyckte såg intressant ut i kokboken.

Efter tio dagar som 100% Raw gick jag tillsammans med Majsan och Louise på Ericas Inspirations och matlagningskurs som hölls i Hälsas lokaler på Hälsingegatan i Stockholm (läs mer om det på Hälsas hemsida). Jag fick en del intressant information om bland annat Superfood.

Och maten var såååå goood! Jag blev helt såld på de Indiska biffarna som Erica lärde ut. Tyvärr smakade de inte lika bra när jag själv gjorde dem hemma, men till min ursäkt kan jag tillägga att jag då inte hade proportionerna på alla ingredienser och inte heller allt som skulle vara i dem. Nu när jag har fått receptet ska jag göra dem igen, men kanske byta ut cashewnötterna mot valnötter eftersom cashewnötter har blivit uppångade vid skalningen och på så vis inte är 100% raw...Hmmm, tål att tänka på.

Jag har också börjat med Gröna smoothies. Nu kommer jag inte behandla alla hälsoeffekter här, utan hänvisar bara till Viktoria Boutenkos hemsida http://www.rawfamily.com/ eller hennes bok "Grön för livet" för den som är intresserad. Ett tips jag fick på Viktorias hemsida är att man kan göra isglass av dem till barn. Själv får jag se ifall de jag gjort på blekselleriblad, ananass och vatten duger om någon dag.

Så, nu är den här, bloggen om min väg från "grön" nybörjare till erfaren High Raw Vegan.