måndag 24 maj 2010

Naturens skafferi.




Hela naturen står i blom och det är bara att gå ut och plocka!
Almfrö.
Det första bilden visar Almfrön, något som grannen påpekade var ätliga förra året (Tack för det). De har en lite nötaktig smak och hänvisas till sallad, men jag har ätit dem som tillbehör på en rawfood-talrik, tänk frysta grönsaker (jag höll på att skriva gröna ärter men kom på att många anser dem vara förhatliga).
Trots att de finns väldigt många frön på ett träd står det att läsa denna uppmaning på http://www.skogsskafferiet.se/; "Plocka inte för mycket almfrö eftersom alm är en relativt ovanlig växt med svårighet att sprida sig".
Kirskål.
Bilden under visar Kirskål, som ofta växer vilt i gamla trädgårdar. Det gör den här...växer i massor alltså.

Kirskålen (aegopodium podagraria) kallas även för kärs, skvallerkål (!?) eller svallerkål. Den fördes in i Sverige av munkar som läkeört och grönsak men har sedan förvildats och spritt sig ordentligt (enl. wikipeda).

Kirskålen har en lite stark smak (dock ej som lök), och kan med fördel bytas ut mot ruccolasallat. Själv använder jag kirskålen ofta, dels för att den är helt gratis och dels för att jag gillar smaken. Man kan ha den i sallader, gröna smoothies, som bladgrönsak på talriken, i biffar....etc. valmöjligheterna är många och det är bara att låta fantasin flöda.

Det sägs att man bara kan äta de späda bladen, men jag har ätit kirskål ända in på hösten, man får bara välja de blad som är fina och lämnade ifred av sniglar, diverse insekter och andra som kan tänkas smaka på bladen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar