söndag 23 maj 2010

Första blogginlägget..

NÄR JAG VAKNADE inatt av att näktergalen sjöng utanför mitt sovrumsfönster, hade jag vissheten om att jag skulle skapa en Raw Food blogg.

Nu kan jag inte separera mitt Rawfood-liv från min strävan efter att vara så sann och naturlig som möjligt (det inbegriper långtidsamning). Därför kommer det inte att vara rena Raw Food skriverier här utan även andra reflektioner kan förekomma.

Mitt första försök till att bli en Raw fooddie skedde efter ett besök på Hälsomässan i Älvsjö då jag fick Erica Palmcrantz-Aziz kokbok "Raw Food på Svenska" i min ägo. Det var i början av november 2008. Jag började beta av recepten ur boken med god aptit, men döm om min förvåning då jag helt plötsligt, efter två veckor, började må illa en stund efter varje måltid. Undrande gick jag då tillbaka till den vanliga vegankosten med kokt/stekt mat.

Men så i våras, efter påsken, kände jag mig plötsligt sugen på att äta sallader och annan Raw food. I början bytte jag ut minst ett av målen till Raw, men snart tog jag steget fullt ut och blev 100% raw. Jag hade läst lite om de symptom som kunde uppkomma under utrensningen av kroppen och jag kände av de flesta; bl.a en mild tredagars huvudvärk, kraftig saltsmak i munnen under flera dagar, en väldig törst, matthet och smärta på diverse ställen på kroppen. Jag härdade ut med tanken om att det snart skulle gå över när det gått två veckor. Symptomen slutade tidigare.

För en gångs skull tycker jag det är roligt med mat, jag ser fram emot nästa måltid och för första gången någonsin kan jag komponera egna recept, jag testar olika kombinationer och jag finner att min intuition stämmer. Det blir gott!

Angående illamåendet som jag drabbades av 1½ år tidigare, kom jag själv underfund med att det berodde på att jag inte lyssnat till vad kroppen behövde och ville ha, utan valde det som hjärnan tyckte såg intressant ut i kokboken.

Efter tio dagar som 100% Raw gick jag tillsammans med Majsan och Louise på Ericas Inspirations och matlagningskurs som hölls i Hälsas lokaler på Hälsingegatan i Stockholm (läs mer om det på Hälsas hemsida). Jag fick en del intressant information om bland annat Superfood.

Och maten var såååå goood! Jag blev helt såld på de Indiska biffarna som Erica lärde ut. Tyvärr smakade de inte lika bra när jag själv gjorde dem hemma, men till min ursäkt kan jag tillägga att jag då inte hade proportionerna på alla ingredienser och inte heller allt som skulle vara i dem. Nu när jag har fått receptet ska jag göra dem igen, men kanske byta ut cashewnötterna mot valnötter eftersom cashewnötter har blivit uppångade vid skalningen och på så vis inte är 100% raw...Hmmm, tål att tänka på.

Jag har också börjat med Gröna smoothies. Nu kommer jag inte behandla alla hälsoeffekter här, utan hänvisar bara till Viktoria Boutenkos hemsida http://www.rawfamily.com/ eller hennes bok "Grön för livet" för den som är intresserad. Ett tips jag fick på Viktorias hemsida är att man kan göra isglass av dem till barn. Själv får jag se ifall de jag gjort på blekselleriblad, ananass och vatten duger om någon dag.

Så, nu är den här, bloggen om min väg från "grön" nybörjare till erfaren High Raw Vegan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar