måndag 16 augusti 2010

Nässlor.och mjuk chokladkaka.

IFÖRD ETT PAR GULA diskhandskar begav jag  mig ut på nässeljakt, i hopp om att inte hyresvärden hade klippt gräset och på så vis mejat ned denna ätliga superväxt. Jag hade tur nog att gräsklipparen fortfarande var på lagning och kom tillbaks med en fryspåse full med de stickiga fast nyttiga växterna.

GENAST TOG JAG mig an upgiften med att komponera en sås som jag kunde ha till middagen och då barnen åt den tyckte de till och med att den var god. Då visste jag att jag hade lyckats. Värre var det i morse då misslyckad lyste i deras pannor och flödade ur deras munnar. Nja, nu sa de ju inte att det var misslyckat, uutan den korta versionen "Den var inte god", vilket betyder samma sak.

DÅ, i morse var min intension att göra en rosa gröt - småtjejer tycker om den färgen - så jag lade bovete och linfrön i blöt över natten i den ena bunken och ½ dl gojibär i den andra byttan. På morgonen sköljde jag bovete/linfröblandningen och mixade det med lite av gojibärens blötlggningsvattnet. Jag hade i ca 1 dl röda vinbär och mixade igen. Jag smakade av och fann att gojismaken var alltför genomträngande så jag tog lite agavepulver och strödde över. I mina ögon gick det alldeles utmärkt att äta, men den yngsta tog bara någon sked. Det var den älsta som fällde kommentaren, men hon var för hungrig - eller för snäll ?? - för att vägra äta så hon åt upp när jag förklarade att det inte skulle vara gojibär i nästa bovetegröt.

NÄSSLOR är vårt svenska superfood och innehåller ca 70 nyttiga ämnen. Bla. karotin (A-vitamin), kalk, kisel, garvämnen, organiska syror, klorofyll och glucokinin. natrium, salt, kalium, magnesium, kalcium, fosfor järn, zink, jod, selen, vitamin A (RAE), E, K, C, B1, folat, niacinekvivalenter, niacin, riboflavin, karotenoider, folsyra, alla ndvändiga aminosyror, är starkt basbildande (vilket är bra för man ska vara basisk) och hela 56% protein! - Dock inte D-vitamin och B12, men om man inte sköljer nässlorna så finns det cyanobakterier (tror det hette så) på bladen, vilka är förstadiet till B12. D-vitamin finns i solen och maskrosblad.


Nässlan är bland annat bra för att rena blodet. Te av bladen har använts mot blåskatarr, reumatisk värk, psoriasis, eksem, och andra hudåkommor.  Den stimulerar ämnesomsättningen och är bra mot oren hy och hudsjukdomar. Nässlan stärker ådersystemet och gör så att blodet flödar lättare,  det ger bättre cirkulation och gör så att musklerna slappnar av. Klorofyll anses starkt vitaliserande och är bla bra för hjärnan. Den stärker också immunförsvaret och ett bra mot dåligt järnvärde.
 
Nässelsås

½ dl pumpafrömjölk, ca
1 dl nässelblad, ca
½ avokado, skalad och skivad
½ dl röda vinbär, ca
chilli
1 nypa himalajasalt

Mixa till en tjock sås. Jag hade den till en sallad gjord på någon sorts salladsblad, salladskål, 1/4 stor gul lök, broccolibuketter, 1 näve mungbönsgroddar,  körsbärstomater och gurka.

FRAMEMOT KVÄLLEN blev jag sugen på lite fika, så jag värmde vatten tills det var fingervarmt (37-40 grader) och hällde det över ett torkat smultronblad. Sedan åt jag en väldans god och kladdig kaka. Den var tvungen att ätas med sked på en talrik och jag vet inte ifall man ska benämna den som paj eller kaka men jag väljer det senare eftersom jag skrivit, sagt och tjatat om mina rawfoodpajer så folk börjar väl bli lite trötta på det ordet vid det här laget.

Mjuk chokladkaka

½ dl mungbönsgroddar
½ dl valnötter, blötlagda
4 små, eller 3 större, dadlar

kör i matberedaren tills degen klumpar ihop sig. Bre ut i pajform.

chokladsmet

1 moget päron
1 msk kakaopulver
agavepulver/agavesirap

Mixa päronet med kakaon och strö över lite agavepulver/ -sirap efter smak, beroende på hur söt man vill ha ckokladsåsen. Såsen ska vara relativt tjock så den blir bredbar. Häll chokladsmeten över pajbotten och bre ut ett jämt lager. Ät och njut.

Go Raw, i Kärlek och Harmoni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar