torsdag 12 augusti 2010

Skogens blåa guld

VI VAR UTE i skogen idag, men det första vi gjorde var att äta päronpajen med en misslyckad chokladsås (ett experiment som inte funkade något bra, även fast det var gott). Vi klättrade upp på en bergsknalle och satte oss på ett omkullfallet träd medan vi njör av pajen. Jag hade den vanliga pajbotten, men tärnade två päron och lade på istället för hallon/blåbär som jag brukar.

TÄNK, När man äter gott, så vill man bara ha mer. Undrar varför när magen redan är full... störd reflex kanske eftersom man tidigare överätit uppvärmd mat (dvs traditionell kost).....

UPPE PÅ BERGSKNALLEN växte det fullt med smultronblad, så jag började med att plocka en "russinburk" full för att ta hem och torka till the. Därefter fortsatte vi vår promenad mot de små hägrande bären.

VI VAR UTE i 4-5 timmar och fick inte alls så mycket bär jag hade hoppats på. Visserligen plockade jag mer än jag gjort de andra gångerna jag plockat blåbär, men så var vi ute en timme mer denna gång.
      Först hittade jag ett litet område med ris där det fanns bra med stora blåbär men.... just som jag satt där på huk och plockade som bäst störtade ett gäng flåsande orienterare förbi på båda sidor om mig och trampade ned bären.
     Jag gick vidare i skogen och hittade bara ett enstaka bär lite här och där. Jag vet inte hur länge jag gick och sökte efter blåbär att plocka, men som tur var - när klockan började närma sig kvart- tjugo i nio (21 alltså!) så hittade jag ÄNTLIGEN ett område där jag kunde sitta och plocka de resterande bären.

DET BLEV ALLTSOM ALLT 2½ styckna russinburkar. I varje burk ryms det 6 dl.... så det blev 15 dl eller 1½ liter blåbär.... på fem timmar! Så jag håller med alla; Det är dåligt med blåbär i år....... fast jag gick ju i elljusspårsskogen vid Lötbodal, så det hade väl varit flera andra före mig.

INNAN VI GICK HEM, gick vi förbi fåren så barnen fick klappa dem (som belöning för att de varit duktiga i skogen) och slutligen hämtade vi mer vatten i källan. Det vattnet är så gott, så när man druckigt det i några dagar kan man inte dricka vanligt kranvatten längre... Jag hittade också en ensam Karl Johan svamp som jag tog hem och stekte upp till barna.

NÄR JAG ÖPPNADE YTTERDÖRREN och klen in i hallen slog en välkomnande doft av frökex och majschips emot mig. Frökexen vände jag på, men majschipsen föll bara sönder så dem lät jag vara tills de är klara i morgon.... fast jag var ändå tvungen att provsmaka ett av vardera, jag kunde inte låta bli. Majschipsen föll bara sönder och de smakade lite väl mycket mandel - jag tog en dl blötlagt mandel till en majskolv och körde det i matberedaren med havssalt innan jag bredde ut det på halva plåten - Gott var det i alla fall och håller det inte ihop så har jag lite god crunch att ha till maten. Dessvärre fick jag reda på att all majs, även den ekologiska, är smittad av genmanipulerad majs... och det vill jag inte ha, man vet ju inte vad det ger för skador på ens barnbarn och barnbarnsbarn... på råttor eller om det var möss, som matats med soja och majs hade det börjat växa hår i munnen på tredje generationen!!!!

EFTER HAVREGRYNSGRT med färska blåbär var det läggdax för tjejerna och jag satte rev ihop lite morot och zuccini, skar purjo och la på en näve linsgroddar samt två salladskålsblad. I morgon ska jag ta rätt på blåbären och frysa in en del. Jag tänkte också ge Leffe lite blåbär eftersom han är så snäll och låter mig köpa färska ägg till tjejerna - från bonnhöns som får gå ute och sprätta i jorden (ja vet, inte raw men JAG äter inte ägg, bara barnen och de äter ju raw till ca 50%) Han har lovat mig lite kantareller också, eftersom han är en hejare på att plocka svamp, vilket inte jag är... för jag hittar intealla svampställen ännu. Lite svårt när man inte kommer så långt, jag går ju med barnvagn ju.

OCH SÅ SITTER JAG HÄR och skriver på min blogg medan klockan snart blir ett...

FAST INNAN JAG SLUTAR, måste jag skriva ned den Tapenade jag uppfann och som blev jättegod! Den blev så bra så jag tänkte skriva in den på http://www.rawfoodrecept.com/! (går också med råkost.se) Det bästa med den är att jag har bytt ut pinjenötterna - eftersom man ju inte ska äta så mycket nötter enligt vissa inom råkoströrelsen - och istället så har jag groddar. Jag todg linsgroddar, men mungbönsgroddar anses vara det som ger mest näring... och i skrivandets stund har jag totalt glömt bort vad det var för nyttighet. Får skriva in det en annan gång.

Tapenade

2 dl linsgroddar
½ gul, röd eller orange paprika
1 msk kallpressad rapsolja (kan bytas ut mot annan kallpressad olja)
5-10 svarta kalamataoliver, urkärnade
1-1½ tsk tamari

Kör blandningen i mixer eller matberedare. Gott till riven morot och riven zuccini.

TA HAND om varandra, stanna i flödet, go raw och må så gott i Kärlek och Harmoni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar