fredag 23 december 2011

Julkinka, tillsallad, nötbullar och raw prinskorvar.

Det är dan före dan. Traditionellt har den 23 december alltid varit julmatens dag och skinkan som ska griljeras. Så också denna raw julafton. Jag har blandat med en del recept från förra året men även nya recept, så nya att de tillkom medan jag stod vid matberedaren och pytsade i olika ingredienser.

Mina absoluta favoriter på julbordet i år är min alldeles nyskapade julkinka och raw prinskorvar och nötbullar (de två sista är gjorda av samma smet, det är bara formen som skiljer). Ni anar inte vilken njutning det var att ta den där första tuggan av den ugnsljumna kinkan på det inköpta groddbrödet. Njutning i storformat, raw, härligt, livgivande. <3 så nu har jag verkligen följt den gamla traditionen av att ta en skinkmacka natten innan julafton, då när klockan redan passerat midnatt och det egentligen är den 24 december och julafton på papperet. Mmmm, så gott det var! I år ska jag och mina tjejer fira jul hos min mamma, så det gäller att fixa allt idag för bussen går tidigt så i morgon hinner jag inte göra någonting, förutom då att stoppa in min julkinka i en bytta eftersom den behöver torka några timmar än då jag vill ha den lite fastare. Jag har gjort cashewost i år också som ligger och torkar i ugnen bredvid julkinkan. Ni kanske undrar över min stavning, jag kan ju inte kalla den för julskinka. I en gammal bok om jultraditioner läste jag att om man tar lamm som julskinka så heter det linka, Voilá kinkan var född, gjord på kikärtor dom den är. Tillsallad är också en raw variant på sillsallad, fast utan sill då. Alla julrecept finns i min E-bok "Raw högtider" som man kan beställa för endast 125 kr. Det är inte bara julrecept däri utan alla våra stora högtider, inklusive halloween och födelsedagar. Just nu sitter jag och broderar små rosa och ljusblå blommor på prinsesskronorna med slöjor jag sytt åt mina små änglar. jag tror att det kommer att bli deras favorit i år. Innan jag avslutar denna blogg tänkte jag ge er en liten julklapp i form av raw knäck. Varsegoda, här är receptet; Rawknäck, 66 st. Den här knäcken blir väldigt ljus ifall man inte tar raw agavesirap som är väldigt mörk. 1 dl kokosfett, kallpressad 1-2 dl hackade hasselnötter efter smak, blötlagda och återtorkade 250 ml agavesirap (= 1 liten flaska agave) Häll kokosfettet i en skål, tillsammans med de hackade hasselnötterna och agavesirapen. Häll upp i knäckformar och ställ dem i frysen tills de ska ätas. Tips; Vill man ha mörkare knäck men bara har tillgång till ljus agave kan man ta 2-4 dadlar och köra grovt med hasselnötterna. Som avslutning vill jag önska Er alla en fröjdefull Jul. Ta hand om varandra, i Kärlek och Harmoni. Raw Love - Love Raw Mikaela

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar