torsdag 29 december 2011

Reflektion de sista skälvande dagarna av 2011

Snart, snart så är detta år, 2011, till ända. Otroligt känns det eftersom luften, fåglarna och vyerna mer skvallrar om vår, eller tidig höst. Julen gick förbi som ett enda frågetecken. Inte då att jag ifrågasatte julen, nej, tvärt om. Jag älskar fortfarande julen men känslan av att dte var vinter ovh jul infann sig aldrig. Bara ett litet stråk av julkänsla då jag pyntade som mest och den 23 då jag vek hela dagen åt att göra raw julmat. Över förväntan gick det och jag fick faktiskt ihop ett dignande julbord - mer än min mamma som bjöd på de traditionella rätterna - fast hon ville inte ha kött med eftersom mina tjejer inte äter det utan hon hade fisk i olika tappningar. Ja, jag hade ju raw i olika tappningar och det var så gott, så gott. Min favorit var faktiskt julkinkan, och färsbullarna gjort på paranötter. Juligt och gott. Måste erkänna att jag blir sugen bara genom att skriva om dem. De kommer även att ingå på nyår.

Men det var ju inte julen jag tänkte skriva om, utan om lite reflektioner. Den största känslan som dominerat under 2011 är faktiskt Kärlek, den andra tacksamhet. Tacksamhet över att jag blev vägledd till att äta rawfood. Den första gången jag riktigt kom i kontakt med rawfood, var faktiskt 2007 genom sjukhuset då jag väntade Nikki och de dignande råkosttalrikar de gav mig - även fast jag då även fick uppvärmd veganmat och bönor blandat med råkosten. Den första aktiva och nyfikna kontakt jag fick av Rawfood var 2008, då jag läste ett reportage om det i tidningen Hälsa och kände att det var något för mig. Jag köpte Erika Palmcrantz bok Rawfood på svenska och började testa mig egenom rätt efter rätt av dessa råa underverk. Helt raw blev jag inte förrän Maj 2010, och jag har inte ångrat mig en endaste dag. Snarare tvärt om; det går inte en dag utan att jag känner lycka över att jag tillhör den skara som kan kalla sig High Raw Vegan till 99.9% (jag äter ju fortfarande nötter som inte är helt raw eftersom jag köper dem i vanliga affärer, agavesirap och tamari ibland och kanske en eller annan svart kalamataoliv någon enstaka gång - samt vanligt örtte då jag är bortbjuden).

Ja, ett liv som rawfoodare är härligt. Jag har en massa energi och klarar mig numera på 4-5 timmars sömn varje natt (jag som tidigare KRÄVDE 10 timmars sömn om jag inte skulle gå omkring som en zoombie). Jag har fått höra flera gånger att min hud blivit bättre, även fast den alltid varit ganska bra då jag varit vegetarian sedan 95 och vegan sedan 2002. Och igår fick jag höra att min hårfärg djupnat, att den fått tillbaka sin gamla färg och blivit lite mörkare. Nu har jag inte varit gråhårig, men färgen hade blivit lite ljusare. Ja är friskare, det gamla "början-till-hål-i tanden" har läkt sig själv, tandfickorna försvunnit, jag är smärt och smidig, kärlek fyller mitt hjärta osv osv av alla positiva hälsoeffekter.

Men detta året har jag även gått ifrån att bara vara en rawfoodare i mängden. Jag har startat med föreläsningar om rawfood/demonstrerat rawfood och det var verkligen en lycklig dag då jag fick det första uppdraget. Jag har också börjat med raw veckomenyer som man kan prenumerera på. 1 månad för 350 kr och då får du antingen lunch/middag eller efterrätter/mellanmåls fika. Vill du ha bägge kostar det 500 kr/månad.

Jag har också skrivit på min rawfood kokbok, som nu nästan är färdig. Det är bara slutgenomgången som är klar. Jag har även skrivit två E-böcker om rawfood; "Raw Hötider" och "Vilda Ätliga Växter"

Och faktiskt skrivit lite i Vegetar, Hälsofrämjandets tidning som förr även var Svenska vegetariska föreningens medlemstidning - om den nu finns kvar ännu.

Och igår, hände det igen; En inbiten köttätare (enligt hans fru) tyckte så mycket om min raw lasagne att han tog om och förbluffat förkunnade att det var gott! Det är lycka, att få tända ett raw ljus i någons sinne och få dem intresserade av att börja med en gnutta raw; som tex raw bärpaj till fikat istället för en tårta eller kaka.

Alla kundetr som jag masserat under året, har jag även rekommenderat grön smoothie till. En del har jag bjudit på rawfika, bara för att de ska få se hur det kan smaka.

I början av hösten hade jag också kurser i Ätliga Vilda Växter då vi gick ut i naturen och jag visade vilka träd och örter man lugnt kunde äta (de som kunde förväxlas visade jag inte). Det är en del av mitt kall, att lära människor överleva på det naturen ger och att äta rawfood. Jag känner mig faktiskt lycklig över att ha blivit utvald till detta uppdrag.

Och i höstas flyttade jag till den här underbara bostaden där jag har utsikt över kohagen, åkrar och skogen och lite lite långt där borta ser jag sjön. (den finns på närmare håll, det är bara det att träd och byggnader på gården skymmer sjöutsikten.) Jag vet att mitt boende här kommer att ge mig den harmoni jag behöver, för att kreativiteten ska spira.

Nu fylls jag av Kärlek för allt nytt jag mött under 2011, alla nya människor jag mött under det gångna året och alla gamla vänner som funnits kvar. Jag gläds så oerhört mycket över min familj och mina barn
Mitt hjärta svämmar över av kärlek och flyter på ett raw stråk bort till dig.

GOD FORTSÄTTNING PÅ DETTA ÅR OCH ETT UNDERBART NYTT 2012 ÖNSKAR JAG DIG!

I Kärlek och Harmoni
Raw Love- Love Raw
Mikaela

2 kommentarer:

  1. Åh så härligt att läsa om ditt rawfoodliv! Vilken inspirerande blogg, hittade hit idag men ska definitivt hit igen!!

    SvaraRadera
  2. Hej Susanna! Så roligt att höra. Du är välkommen tillbaks till min blogg.

    SvaraRadera