tisdag 28 september 2010

Matens gudomliga skyddseffekt

I DEN SOLIGA, fast blåsiga höstdagen åt jag kanske en av de sista måltiderna ute. Jag hade precis avslutat ett möte med min kompanjon i samutställningen då jag gick bort till Strömmentotget utanför biblioteket i Gnesta. Blåsten rev i de höstgyllene löven men där jag satt var det ändå skönt. Jag njöt av solen som sken på mitt ansikte och händer samtidigt som jag hade i medvetandet att jag, förutom den vitaminboostade salladen, nu försåg min kropp med lite D-vitamin.

MÖTET HADE GÅTT helt i kreativitetens tecken och mitt inre var fyllt av känslor. Samma känslor hoppas jag intensivt att besökarna sedan får då utställningen randas. Solen bara stärkte mina känslor och förde mig bort på himmelska färder. Ännu sedan jag kommit hem flera timmar senare, virvlar de runt därinne.

INNAN JAG HÄMTADE barn på dagis, fick jag en  intuition att jag var tvungen att ta vägen om konsum. Väl därinne upptäckte jag att de sålde grönsaker till halva priset, så jag köpte morötter, lök och kiwi. Enligt en Italiens studie så har kiwi bra effekt mot luftrörsrelaterade sjukdomar. Enligt studien så var främst barn med astma, bronkit etc hjälpta då de åt minst 3 kiwis om dagen.
Det borde då även ha effekt på en vanlig förkylningshosta, men det är min privata teori och jag har inga som helst belägg på den.

DET SOM DÄREMOT är bra är den råkostbaserade födan för att bygga upp immunförsvaret. Ingefära tex är antiseptiskt, medan pepparot innehåller antibiotika. Det är därför som tex ingefära ofta ingår i kryddblandningar som kommer från länder nära ekvatorn. Ingefäran tar död på bakterier som annars skulle göra människor magsjuka, då förvaringen av mat inte alltid varit de bsta i dessa länder.

ÄVEN I SVERIGE är ingefära ett beprövat recept och förr hade man gärna ingefära på filen. I mitten av 90-talet fick jag rådet av en sjuksyster att använda ingefära i maten vid varenda måltid (lunch och middag) för att undvika de magsjukor som härjar på dagis och i skolor. Det var som en omvänd hand, från att alltid ha drabbats av magsjuka så fort någon andades ordet, förblev vi nu friska. Ifall jag någon gång glömde köpa hem kryddan, eller glömde ha i den i  maten, kunde vi bli magsjuka, men aldrig annars.

INTE HELLER VINTERKRÄKSJUKA bet på oss, inte förrän jag glömde köpa hem i vintras.... men då var den i en väldigt mild variant och jag fick den inte förrän två barn kräkts över mig flera gånger på natten... i dagar tre.

SÅ NU, I DESSA HÖSTRUSKTIDER, har jag laddat upp med både pepparrot och ingefära till maten. Det blir väldigt goda salladsdressingar av det.

LJUS till Er, i Kärlek och Harmoi.

2 kommentarer:

  1. Härligt att läsa som vanligt,full av glöd som alltid :) Kram / Sudha

    SvaraRadera
  2. Tack Sudha! Du är så inspirerande som alltid.

    SvaraRadera